EN

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
ΒΕΡΓΙΝΑΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Από το 1981 το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας που αντιπροσωπεύει το έργο του διεθνή Έλληνα καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα, καθηγητή Βαρλάμη, πραγματοποίησε στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκδηλώσεις και projects, παγκόσμιας εμβέλειας με μεγάλη πάντα επιτυχία. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1982-1995
Παρουσίαση στην Ελλάδα του project «SPACE OPERA - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ» υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Υπουργείου Παιδείας. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού έγιναν μεγάλες παρουσιάσεις (1985) στην Αθήνα στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του εορτασμού των 2300 χρόνων από την ίδρυση της πόλης, στην Γάνδη (1993) ως κεντρική εκδήλωση στην διεθνή έκθεση LINEART, στην Πάτρα στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ της πόλης. 

1985
Οργάνωση της αρχιτεκτονικής έκθεσης «UNE CITE IMAGINAIRE» του Βαρλάμη στο Εθνικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Γερμανίας στην Φρανκφούρτη (D.A.M.)

1989
Οργάνωση της έκθεσης «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΟΣ» του Βαρλάμη στο Grand Palais στο Παρίσι. Το project αυτό αντιπροσώπευε επίσημα την χώρα μας στην μεγάλη έκθεση που οργάνωσε η Γαλλία υπό την αιγίδα του Προέδρου της κ. Μιτεράν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση.

1993-1995
Οργάνωση της παγκόσμιας Οικολογικής Σχολής της Σαντορίνης που ίδρυσε και διηύθυνε ο Βαρλάμης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Med Campus). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πανεπιστήμια και οργανισμοί από όλο τον κόσμο και είχε και την υποστήριξη του ελληνικού Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

1995-1996
Οργάνωση και παρουσίαση της εικαστικής συλλογής του Βαρλάμη με θέμα «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». Το έργο έγινε ύστερα από παραγγελία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και παρουσιάσθηκε στο διεθνές συμπόσιο της Πάτμου, ενώ στην συνέχεια και ύστερα από εντολή του Πατριάρχη παρουσιάσθηκε σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

2000
Παρουσίαση στην Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης εικαστικής συλλογής του Βαρλάμη, «ΤΑ ΦΑΓΙΟΥΜ» σε συνεργασία με τον σύλλογο ΣΤΟΡΓΗ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων διατέθηκαν για τους σκοπούς του συλλόγου.

2002
Οργάνωση και παρουσίαση της εικαστικής συλλογής «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» στα πλαίσια των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης. Η έκθεση παρουσιάσθηκε στις αποθήκες του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και θεωρήθηκε η πιο πετυχημένη εκδήλωση των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. Περισσότεροι από 40.000 ήταν οι επισκέπτες και οι μαθητές που ξεναγήθηκαν στην έκθεση.

2003
Περιοδεία της νέας εικαστικής συλλογής του Βαρλάμη που έχει τον τίτλο «Η Ομορφιά της Τέχνης» στις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Α'Φεστιβάλ Βεργίνας, 29 Σεπτεμβρίου 2003.

2004
Έκθεση Βαρλάμη: «Μάνα Ολυμπιάδα, Η Δύναμη της Αγάπης», Αθήνα - Ζάππειο Μέγαρο, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2004 (Ολυμπιακοί Αγώνες). Οι Έκθεση αυτή επιλέχτηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή του Πεκίνου να παρουσιασθεί το 2008 στο Εθνικό Μουσείο του Πεκίνου στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. 
Β'Φεστιβάλ Βεργίνας, 2 Οκτωβρίου 2004.

2005
Παρουσίαση της εικαστικής συλλογής "Ποιητικη Αρχιτεκτονικη" του Βαρλάμη στο Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς). Επιμέλεια του ημερολογίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με εικόνες από τη συλλογή. Παρουσίαση της συλλογής στο Λονδίνο στον Εκδοτικό Οίκο "New Architecture".

2006
Συνεργασία με την Coca-Cola στο project για τα παιδιά «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ». Την διεύθυνση του προγράμματος είχε ο καθηγητής Ε. Βαρλάμης και ήταν ένα παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα που αφορούσε την υγιεινή διατροφή και τη φυσική άσκηση.
Συμμετοχή στα μα' ΔΗΜΗΤΡΙΑ Θεσσαλονίκης με την παρουσίαση του πολυθεάματος του Βαρλάμη, «Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ».
Γ' Φεστιβάλ Βεργίνας, 20 Οκτωβρίου 2006.

2007
Οργάνωση της Έκθεσης «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ» του Ε. Βαρλάμη στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Παρουσίαση της συλλογής «Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ / Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλου. Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη της εικαστικής συλλογής «ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

2008
Οργάνωση της Έκθεσης «ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ» του Ε. Βαρλάμη στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος - Ιανουάριος 2009).

2009
Οργάνωση και παρουσίαση της έκθεσης «ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ» στον εκθεσιακό χώρο του μετρό στο Σύνταγμα.

2011
Παρουσίαση της εικαστικής συλλογής «ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση στην Αθήνα και στην Χριστιανική Εστία των Φηρών σε συνεργασία με τον δήμο Σαντορίνης και την Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων.
Οργάνωση και παρουσίαση της συλλογής «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΤ.

2012
«ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΥΣΤΡΙΑΣ» Παρουσίαση της συλλογής στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας.
«Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ» Παρουσίαση της συλλογής στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
«KUNST FUR OSTERREICH» Παρουσίαση της συλλογής στο Kunstlerhaus της Βιέννης.
«ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Παρουσίαση της συλλογής στο Εκθεσιακό Κέντρο Λαμίας.


2013
«ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» Παρουσίαση της συλλογής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες).
«ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» Παρουσίαση της συλλογής στην Κρήτη (Βασιλική του Αγίου Μάρκου).
«Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ» Παρουσίαση της συλλογής στην Βέροια (ΠΑΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ).
Εκδίδεται η μελέτη του «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ».
«ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ» Παρουσίαση της συλλογής στην Βέροια (ΠΑΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ).
«LEBENSLUST» Παρουσίαση της συλλογής στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας.
«YES I CAN» Συνεργασία με δημοτικό σχολείο του Σικάγο στις Η.Π.Α (έκδοση και έκθεση).


2014

«ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» Παρουσίαση της συλλογής στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας.
«ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ» Παρουσίαση της συλλογής ύστερα από πρόσκληση του Πάπα Βενέδικτου στην Βασιλική του Αγίου Παύλου στην Ρώμη. Η έκθεση έγινε στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ» Παρουσίαση της συλλογής στην Κρήτη (Βασιλική του Αγίου Μάρκου).
«ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Παρουσίαση της συλλογής σε πόλεις της Αυστρίας.


2015

«ΣΥΜΠΑΝ» Παρουσίαση της συλλογής στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας.
«ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ» Παρουσίαση της συλλογής για το μικρό δουκάτο υπό την αιγίδα της υπουργού πολιτισμού του Λουξεμβούργου.
Σχεδιασμός της «ΚΡΥΠΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ» στην Βέροια.


2016

«ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ» Παρουσίαση της συλλογής στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη.
«DREAM HOUSE» Παρουσίαση της συλλογής στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας.
«ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ» Μόνιμη παρουσίαση της συλλογής στο Μοναστήρι της Καλής Παναγιάς στην Βέροια.
27 Δεκεμβρίου φεύγει από την ζωή ο μεγάλος έλληνας καλλιτέχνης της δισποράς Ευθύμιος Βαρλάμης.


2017

«Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΜ» Παρουσίαση της συλλογής στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας (η έκθεση αυτή σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Βαρλάμη πριν πεθάνει, αλλά δεν πρόλαβε να την δει στημένη στο Μουσείο του).

Η ΣΥΛΛΟΓΗ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2000»
Η συλλογή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2000» είναι η μνημειώδης εικαστική συλλογή που δημιούργησε ο Βαρλάμης και περιλαμβάνει περισσότερα από 1500 εικαστικά έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων (η μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο), γλυπτά, video, μουσική παραγωγή και εκδόσεις.
Μέχρι σήμερα περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την έκθεση ανά τον κόσμο.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2000»
Από το 1997 όπου το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας οργάνωσε για πρώτη φορά την παρουσίαση της μεγαλειώδους συλλογής «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2000» στο πλαίσιο της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, μέχρι σήμερα έχει κάνει μεγάλες παρουσιάσεις με επιτυχία σε πολλές χώρες. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

ΕΛΛΑΔΑ1997-1998 (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ 1999 (Κάιρο και Αλεξάνδρεια) υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου κυρίου Άμρυ Μούσα.
ΑΥΣΤΡΙΑ 1999 (Κρεμς) στο πλαίσιο του ομώνυμου διεθνούς Φεστιβάλ.
ΚΥΠΡΟΣ 2000 (Λευκωσία) υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Γλαύκου Κληρίδη.
ΒΕΛΓΙΟ 2000/2001 (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Βασιλικό Μουσείο Βρυξελλών) υπό την αιγίδα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της κυρίας Νικόλ Φοντέν.
ΕΛΒΕΤΙΑ 2003 (Βασιλεία) στο Μουσείο Sculpturehalle.
ΙΟΡΔΑΝΙΑ 2006 (Αμάν) στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιορδανίας υπό
την αιγίδα της Βασίλισσας Ράνιας.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
59031 - Βεργίνα Ημαθίας
Τηλ.: 23310 92108
Fax.: 23310 76543
e-mail: art.vergina@gmail.com
:. σχεδιασμός ιστοσελίδων ANDY WEB