ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

 

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν. Ο σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος μετέφερε ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου το μήνυμα του Πατριάρχη μας ενώ η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης η κυρία Ελευθερία Χατζηγεωργίου εγκαινίασε το μεγάλο αυτό θρησκευτικό και πολιτιστικό έργο.

Η πολύμορφη αυτή συλλογή του αείμνηστου Ευθυμίου Βαρλάμη περιλαμβάνει πίνακες, εγκαταστάσεις, γλυπτά και εκδόσεις. Η όλη παρουσίαση δημιουργεί ένα βίωμα στους επισκέπτες το οποίο ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, είναι μοναδικό. Η συλλογή είχε παρουσιασθεί με μεγάλη επιτυχία στα Μουσεία Βυζαντινού Πολιτισμού Αθηνών, Θεσσαλονίκης, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας με κορυφαία παρουσίαση το 2013 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το μοναδικό αυτό έργο. Οι συντελεστές της παρουσίασης που είναι ο δήμος Αριστοτέλη, το Πειραματικό εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας εργάζονται από κοινού για την δημιουργία του παιδαγωγικού προγράμματος της έκθεσης που έχει σαν σκοπό να μεταφέρει στα νέα παιδιά τις διαχρονικές αξίες της Αγιορείτικης Παράδοσης που σήμερα δείχνουν ακόμα πιο επίκαιρες και αναγκαίες από κάθε άλλη φορά.

Παράλληλα με την παρουσίαση της έκθεσης στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου θα προβάλλεται στην ειδική αίθουσα τρισδιάστατης προβολής που διαθέτει ο δήμος Αριστοτέλη η ταινία του Δημήτρη Καλαϊτζή «φως μοναχοίς άγγελοι», ένα μοναδικό οδοιπορικό στην Αθωνική Πολιτεία. Μία ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή στα εγκαίνια ήταν η συμμετοχή του Άρχοντα Πρωτοψάλτη & Καθηγητή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Γρηγόρη Παπαεμανουήλ υπό την συνοδεία του Ελληνικού Βυζαντινού χορού «Οι Δομέστικοι».

Η τελετή έκλεισε πανηγυρικά με μοναστηριακή νηστίσιμη κουζίνα που επί τόπου μαγείρεψε ο μοναχός Μελίτων και το μενού περιλάμβανε χορτόσουπα και φασολάκια με χταποδάκι. Για πληροφορίες σχετικά με την έκθεση και τις εκδηλώσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού στο τηλέφωνο 2377021130.