«ΠΑΝΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΤΩ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΙ»

ΤΕΧΝΗ – ΠΙΣΤΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα λόγια αυτά του Ευαγγελίου αποκαλύπτονται στο έργο του Ευθύμιου Βαρλάμη για τον Άιο Λουκά τον Ιατρό.

Η φημισμένη συλλογή του αείμνηστου έλληνα δημιουργού παρουσιάζεται σε μία λαμπρή παρουσίαση στο πλαίσιο των 20 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς του γενικού νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στην Θεσσαλονίκη.

Τα εγκαίνια έγιναν από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας & Θράκης, βουλευτών του νομού Θεσσαλονίκης, δημαρχών και πλήθος κόσμου.

Ήταν μία λαμπρή εκδήλωση όπου ο Πατριάρχης μας μίλησε για την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην Τέχνη, την Πίστη και την Θεραπεία.

«… Τα έργα του Ευθυμίου Βαρλάμη, τα οποία αναφέρονται εις τον Άγιον Λουκάν τον ιατρόν, αποτελούν μίαν βαθυστόχαστον γλώσσαν, δια της οποίας εκφράζεται και αναδεικνύεται η εσωτερική σχέσις τέχνης, πίστεως και θεραπείας. Εν τη συναφεία ταύτη, η θεραπεία δεν είναι απλή αντιμετώπισης της νόσου, αλλά μετάβασις του ανθρώπου εις την πληρότητα ενός καινού τρόπου υπάρξεως, ο οποίος αποτελεί άνωθεν δωρεάν και χάριν και εκτυλίσσεται πάντοτε εντός ενός προσωπικού πλαισίου, είναι συνάντησις και κοινωνία. Εις την θεραπείαν εμπλέκεται πάντοτε και η πνευματική διάστασις του ανθρώπου, η αλήθεια της υπάρξεώς του. Η πίστις και η τέχνη αποτελούν εις την τεχνοκρατουμένην εποχή μας όχημα δια την υπέρβασιν κάθε είδους αλλοτριωτικής αντικειμενικοποιήσεως του ανθρωπίνου προσώπου…»

Τα έργα παρουσιάζονται στο χώρο υποδοχής του νοσοκομείου δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες του νοσοκομείου να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά, να πάρουν θάρρος από την Πίστη του και ελπίδα από τον αγώνα που έδωσε ο σύγχρονος αυτός Άγιος.

Η Ακαδημαϊκή και η Ιατρική κοινότητα της Θεσσαλονίκης υποστήριξαν το μεγάλο αυτό πολιτιστικό, θρησκευτικό και πολιτικό γεγονός με την συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού ο υπουργούς Μακεδονίας και Θράκης ο κος Καράογλου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ ο κος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο κος Νίτσας, η Πρόεδρος των Φίλων του νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ η κα Δερετζή, ο Πρόεδρος του νοσοκομείου ο κος Παπάς και ο εκπρόσωπος του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας ο κος Τροχόπουλος.

Συνημμένα ο κατάλογος που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της λαμπρής αυτής παρουσίασης της συλλογής του Ευθυμίου Βαρλάμη για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό.