«ΣΗΜΑΔΙΑ ΖΩΗΣ»
(Ο κόσμος του Βαρλάμη μέσα από τα γραφιστικά του σχέδια)

Για το 2020, το Μουσείο Τέχνης Waldviertel παρουσιάζει γραφικά αριστουργήματα από διάφορες δημιουργικές περιόδους από τον σφαιρικό καλλιτέχνη Μάκη Βαρλάμη.
Η ετήσια έκθεση του 2020 (ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου που λόγω της κατάστασης αναβλήθηκε) στο Μουσείο Τέχνης Waldviertel δίνει μια εικόνα για το γραφιστικό έργο του Μάκη Βαρλάμη, του σφαιρικού καλλιτέχνη που έφυγε από την ζωή το 2016. Εκτός από τους γνωστούς κύκλους ζωγραφικής και τα μεγάλου μεγέθους έργα που συνεχίζουν να συναρπάζουν χιλιάδες ανθρώπους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο Βαρλάμης έχει αφήσει ένα εκτεταμένο σύνολο γραφιστικών έργων. Το Μουσείο Τέχνης αφιερώνει την έκθεση «Sign of Life», με μια οπτική που δεν έχει παρουσιασθεί ποτέ μέχρι τώρα, σε αυτό το πάθος και την καλλιτεχνική πειθαρχία του σφαιρικού καλλιτέχνη Βαρλάμη. Πουθενά αλλού, όπως στο σχέδιο και τα γραφικά, δεν μπορεί να αναγνωριστεί πιο ξεκάθαρα η πολύ προσωπική γραφή του καλλιτέχνη και να καταστεί σαφέστερη η εξέλιξη του ασυναγώνιστου έργου τέχνης.

Συναρπαστικά και ασυνήθιστα, η θέαση παρουσιάζει αυτά τα παθιασμένα «σημάδια της ζωής» του καλλιτέχνη-αρχιτέκτονα σε μια θεματικά δομημένη διαδρομή μέσα από διάφορες περιόδους εργασίας. Τα ίχνη της διαρκούς δημιουργικής του ροής τεκμηριώνονται σε σκίτσα, ιδέες, σχέδια, μικρούς κύκλους υποκειμένων για το τοπίο, τη φύση, την αρχιτεκτονική, τους ανθρώπους, τα πορτρέτα και τα σκίτσα που συνοδεύονταν πάντα σε όλα τα μονοπάτια και τα ταξίδια.

Αν νομίζετε ότι μια έκθεση γραφικών πρέπει να είναι βαρετή, θα εκπλαγείτε στο Μουσείο Τέχνης. Εικόνες πορτρέτου κρέμονται ελεύθερα από την οροφή του δωματίου, οι εικόνες και τα σκίτσα μετατρέπονται σε γλυπτά και προσκαλούν τους επισκέπτες να συμμετάσχουν. Και αυτό είναι και το μήνυμα του καλλιτέχνη και της έκθεσης: «Αφήστε τον εαυτό σας να εμπνέεται από τα έργα και να ορίσετε το προσωπικό σημάδι της ζωής σας». Υπάρχει χώρος για αυτό σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο που είναι διαθέσιμο για τα σχέδιά σας, τα σκίτσα και τα ίχνη της ζωής. Σ’ αυτό προσκαλούνται όλοι, και τα παιδιά και οι ενήλικες!

Το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας συμμετέχει στην μεγάλη αυτή έκθεση και συνεργάστηκε με τους επιμελητές της έκθεσης κυρίως στο τμήμα των αρχιτεκτονικών γραφιστικών που αφορούν την Σαντορίνη. Όπως είναι γνωστό ο Βαρλάμης θεωρούσε την Σαντορίνη «δεύτερη πατρίδα του» και αφιέρωσε μεγάλο μέρος του ζωγραφικού και αρχιτεκτονικού του έργου στο Κυκλαδίτικο νησί.
Δυστυχώς η συγκυρία του κορονοϊού ματαίωσε τα εγκαίνια της έκθεσης, αλλά ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και η έκθεση να ανοίξει μέσα στο 2020. Η διάρκειά της είναι για ένα χρόνο και σχεδιάζονται ειδικές εκδηλώσεις και για την Ελληνική κοινότητα της Αυστρίας.