ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΠΕΛΕΝ

Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

 “ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ”

ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΑΡΛΑΜΗ

ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

Το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας στο πλαίσιο της αξιοποίησης του έργου του διεθνούς φήμης συμπατριώτη μας αρχιτέκτονα και ζωγράφου Ευθυμίου Βαρλάμη εξασφάλισε την μόνιμη παρουσίαση της συλλογής του καλλιτέχνη για το Άγιον Όρος στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό.

Η συλλογή αυτή ως γνωστόν παρουσιάσθηκε σε Μουσεία και Πινακοθήκες σε όλο τον κόσμο με κορυφαία παρουσίαση το 2013 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Είναι ένα πολύμορφο έργο που περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, εγκαταστάσεις, αντικείμενα, βίντεο-ταινία και σκηνοθετικό υλικό. Το κυριότερο είναι ότι δίνει την δυνατότητα ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιο Όρος να έχουν ένα βίωμα από την ατμόσφαιρα της Αθωνικής Πολιτείας.

Η έκθεση θα λειτουργεί όλο το χρόνο και θα συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του δήμου Αριστοτέλη αξιοποιώντας συνεργασίες και με άλλους φορείς της περιοχής. Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο Αριστοτέλη και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού.

Η έκθεση έχει την ευλογία της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου και του τοπικού Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου σεβ. κ.κ. Θεόκλητου.
Το Πειραματικό εργαστήρι Βεργίνας προχωράει και στην αξιοποίηση όλων των μεγάλων συλλογών του Βαρλάμη με προτεραιότητα την συλλογή του Μεγαλέξανδρου. Σε πρόσφατη συνάντηση το μέλος του ΠΕΒ Παύλος Τροχόπουλος συνομίλησε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο ο οποίος είναι πολύ θετικός στην προοπτική μόνιμης εγκατάστασης της φημισμένης συλλογής στην Θεσσαλονίκη.

Μέσα στο 2019 το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας βρίσκεται σε επαφή με την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ για την οργάνωση μεγάλης έκθεσης του Βαρλάμη στην Νέα Υόρκη ενώ έχουν προχωρήσει και οι επαφές για την παρουσίαση της συλλογής του Απ. Παύλου στο νησί της Μάλτας.