ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΙΜΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΑΡΛΑΜΗ Η ΙΔΕΑ

Η ιδέα είναι η πόλη της Βέροιας να τιμήσει τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με το έργο του Βεροιώτη διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και ζωγράφου Μάκη Βαρλάμη.

Μία πρωτότυπη έκθεση που φέρνει την Τέχνη και την Αγορά σε μία δυναμική σχέση. Τα έργα θα εκτίθενται στις βιτρίνες των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου της Βέροιας.

Με την δράση αυτή η Βέροια, υπό την αιγίδα των υπουργείων, Εσωτερικών (τμήμα Μακεδονίας και Θράκης) και Ανάπτυξης,  και με την σύμπραξη όλων των τοπικών φορέων (δήμος Βέροιας, Εμπορικός Σύλλογος, Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, Επιμελητήριο Ημαθίας) στέλνει ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα της δημιουργικότητας και της συλλογικής δράσης, για το κοινό συμφέρον.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Έκθεση ζωγραφικής στις βιτρίνες των καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης με έργα της συλλογής του Μάκη Βαρλάμη για τον Μίκη Θεοδωράκη. Για την έκθεση πέραν των αυθεντικών έργων θα δημιουργηθούν  αντίγραφα σε καμβά σε κατάλληλο μέγεθος και ειδική σηματοδότηση. Μαζί με τις εικόνες θα ενταχθούν στην έκθεση και κείμενα των Βαρλάμη και Θεοδωράκη που αναφέρονται στη συνεργασία τους.

Παράλληλα σε επιλεγμένα δημόσια σημεία θα προβάλλονται η οπτική απεικόνιση που δημιούργησε ο Βαρλάμης για την συμφωνία του Θεοδωράκη «Κατά Σαδουκκαίων» και η ταινία που δημιούργησε ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.

Γλυπτά και εγκαταστάσεις, δημιουργίες του Βαρλάμη εμπνευσμένες από την ζωή και το έργο του Θεοδωράκη, θα οριοθετούν το χώρο της έκθεσης.

Σε όλη την διάρκεια της έκθεσης στο χώρο του εμπορικού κέντρου της πόλης θα εξελίσσονται αυθόρμητα δρώμενα μουσικής και λόγου που θα συμβάλλουν σε μία ευχάριστη και ψυχαγωγική διάθεση για ολόκληρη την πόλη.

Ειδική εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα αλλά και πρωτότυπος χάρτης με τους εκθεσιακούς χώρους θα ξεναγεί μικρούς και μεγάλους στην πρωτότυπη αυτή έκθεση.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η δράση έχει πολλά επίπεδα και αντιδράει άμεσα στους πόθους των ανθρώπων και τις ανάγκες τις κοινωνίας.

Μία έκθεση που ψυχαγωγεί και καλλιεργεί τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς μέσα στην πόλη χωρίς ωράρια και …φόβους συνωστισμού.

Η ΠΟΛΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

Κι από την άλλη η τέχνη υποστηρίζει την αγορά. Δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα και παροτρύνει τους ανθρώπους να κάνουν έναν “πρωτότυπο” περίπατο στην αγορά και όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και από τους γύρω νομούς.

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ

Είναι ένας από τους τίτλους του project και στηρίζεται στην ιδέα του αείμνηστου Βαρλάμη ο οποίος ήταν υπέρμαχος της δυναμικής σχέσης ανάμεσα στην Τέχνη και την Αγορά.

Τέλος ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του project αναφέρεται στην πληροφόρηση των ανθρώπων και ακόμα περισσότερο των μαθητών για τους δύο μεγάλους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες τον Μάκη Βαρλάμη και τον Μίκη Θεοδωράκη. Με ενημερώσεις στα σχολεία και τις ειδικές ξεναγήσεις των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο σκοπός είναι να φέρουμε πιο κοντά την νεολαία στην σύγχρονη τέχνη και στο ρόλο που μπορεί αυτή να παίξει στην σημερινή πραγματικότητα.

Όλη η πόλη θα ζει την ένταση και τον ρυθμό των δύο μεγάλων σύγχρονων δημιουργών που με την ζωή και το έργο τους έδειξαν την δύναμη, την αξία της Τέχνης αλλά κυρίως την βαθιά σχέση της με τους απλούς ανθρώπους, το σύνολο της κοινωνίας.

ΤΙΤΛΟΣ, ΧΡΟΝΟΣ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ

«ΒΕΡΟΙΑ, Όμορφη πόλη…»

είναι ο γενικός τίτλος της πολύμορφης αυτής δράσης.

Ως κατάλληλο χρόνο προκρίνουμε τον ερχόμενο Νοέμβριο, και εναλλακτικά τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, έχοντας κατά νουν και τους ενδεχόμενους περιορισμούς από την εξέλιξη της πανδημίας.

Η διάρκεια των εκδηλώσεων θα  είναι τουλάχιστον 1 μήνας ώστε να μπορέσει να γίνει αποτελεσματική η ενημέρωση και η πανελλήνια προβολή στα ΜΜΕ.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείο Τέχνης  της Αυστρίας.

ΣΥΝΟΨΗ

Η πρότασή μας είναι απλή και αποτελεσματική: Η Τέχνη μπαίνει στην αγορά της πόλης και ανοίγει μια ζωντανή και πηγαία επικοινωνία με τους πολίτες. Και όταν η τέχνη συνδέεται με τον μεγάλο καλλιτέχνη της πόλης τον Ευθύμη Βαρλάμη και παρουσιάζει το έργο του για τον εθνικό μουσικοσυνθέτη και πατριώτη Μίκη Θεοδωράκη τότε το γεγονός παίρνει πανελλήνιες και  διεθνείς διαστάσεις.

Η πόλη μας μεταμορφώνεται σε μια πρωτότυπη απέραντη έκθεση ζωγραφικής με επίκαιρα και ποιοτικά έργα. Και δεν μένουμε εκεί. Με κέντρο την έκθεση οργανώνουμε πολύμορφες εκδηλώσεις με μουσική, χορωδίες, προβολές, χάπενιγκς, δημοσιεύσεις και ιστορικές αναδρομές στην ιστορία του 20ου αιώνα. Σχεδιάζουμε την προβολή και την επικοινωνία έγκαιρα για να κινητοποιήσουμε τα ΜΜΕ και να προβάλουμε την πόλη μας.

 

Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη για την εκδήλωση

Αγαπητέ Παύλο,

Πήρα ένα γράμμα σου από το «αύριο».

Το όραμά σας είναι πολύ τολμηρό γιατί γίνεται για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή.

Όχι μόνο δεν υπάρχει η διαίρεση ανάμεσα στο έντεχνο και το λαϊκό αλλά στην καθημερινότητα της πράξης ανεβάζετε τον απλό άνθρωπο του μόχθου στο ύψος του καλλιεργημένου. Ρίχνετε κυριολεκτικά την Τέχνη στο μέσον της Αγοράς. Κάτι που μόνο οι Αθηναίοι της εποχής του Περικλέους το έκαναν.

Αλλά αυτό ήταν θεμέλιο του πολιτισμού τους. Φαντάζεσαι τον απλό πολίτη να κρίνει έναν Αισχύλο;

Όμως τότε δεν υπήρχε το μικρόβιο του ταξικού μίσους που κόβει κάθετα την κοινωνία και όλες τις πνευματικές – καλλιτεχνικές της λειτουργίες.

Εσείς καταργείτε τους «ναούς» της ελίτ και τοποθετείτε την Τέχνη στο μέσον του Λαού. Δηλαδή σπάτε τα φράγματα σε επίπεδο μιας πόλης.

Αυτή η προοπτική γεννά μέσα μου μιαν αγωνία ως προς την δεκτικότητα των κατοίκων της Βέροιας στο τολμηρό σας πείραμα.

Το μόνο που μπορώ να κάνω καθηλωμένος όπως είμαι, είναι να προσεύχομαι για την επιτυχία του τολμηρού σας πειράματος.

Όπως ίσως γνωρίζετε, σε όλη τη ζωή μου προσπάθησα να πετύχω την ενότητα του έντεχνου με το λαϊκό και νομίζω ότι πέτυχα να γεννηθεί ένα καινούριο μουσικό έργο. Πολλοί άξιοι συνάδελφοι ακολούθησαν αυτή την ιδέα, σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε την Αναγέννηση του Ελληνικού Τραγουδιού.

Εάν είχα ακόμα μια ζωή, είμαι βέβαιος ότι θα προλάβαινα να δω να πετυχαίνουμε και την Αναγέννηση του Λαού στηριγμένοι στο δόγμα που είναι και η πηγή της ζωής «Θέση – Αντίθεση = Σύνθεση» δηλαδή Αναγέννηση.

Σήμερα το Χάος που ζούμε οφείλεται στην κακή διαχείριση αυτού του διαλεκτικού δόγματος των Αντιθέτων τόσο στο μέσον ενός Λαού όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Σε χαιρετώ

Με αγάπη

Μίκης